Welkom op de site van Sportkennismaking Leiden

Bergbeklimmen, wat voor jou?

Er zijn verschillende soorten bergbeklimmingen. Alpinisme is een ander woord voor het beklimmen van hoge bergen zoals de Alpen, de bergen die hun naam aan deze sport lenen. Deze vorm van bergbeklimmen kan zowel rotsklimmen en ijsklimmen omvatten. Rotsklimmen is klimmen over zeer steile rotsen, dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn. Boulderen is de naam voor verticale of horizontale beklimmingen van wat lagere rotsen, meestal zonder een touw. IJsklimmen is het klimmen op bevroren watervallen.

Bij de variant sportklimmen of vrij klimmen wordt op rotsen geklommen zonder hulpmiddelen als touwen en zekeringen, dus alleen met handen en voeten. Daarnaast zijn er klimhallen, waar je bij gebrek aan echte bergen in je directe omgeving, kunt oefenen op speciale klimmuren. Zoals bij iedere sport zul je ook bij bergbeklimmen de grondbeginselen moeten leren om de sport verantwoord te kunnen uitoefenen.

Bergbeklimmen is zwaar voor de conditie. Deze belasting kan heel gezond zijn, mits gedoseerd en afgestemd op het eigen kunnen. Wie ongetraind en slecht geacclimatiseerd ineens op grote hoogte komt, kan zichzelf in de problemen brengen.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC zijn ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .