Welkom op de site van Sportkennismaking Leiden

Iaido, wat voor jou?

Iaido, de kunst van het zwaardtrekken. Eeuwen lang is het zwaard het hoofdwapen en het symbool voor de samoerai, de Japanse krijgersklasse. Centraal in het iaido staat waakzaamheid en concentratie, wat ook de vertaling is van het woord 'iai'. Deze gemoedstoestand is essentieel voor een samoerai om te overleven. Op elk moment en vanuit elke positie moet een samoerai zijn zwaard kunnen trekken, om in een vloeiende doorgaande beweging één of meerdere tegenstanders uit te schakelen.

In het huidige iaido worden deze technieken nog steeds getraind. Dat gebeurt door middel van vaste solovormen, die beginnen en eindigen met het zwaard in de schede. Over het algemeen wordt er getraind met een iaito, een niet scherp oefenzwaard, gemaakt van een metaal legering. Als men meer ervaren is kan worden overgegaan tot de aanschaf van een shinken, een Japans gesmeed zwaard. Het uitgebreide curriculum bevat ook partnervormen, waarin mede voor de veiligheid getraind wordt met houten zwaarden.

Evenals het jodo is ook het iaido een jurysport. Elk seizoen worden er verschillende nationale en internationale wedstrijden georganiseerd. Vaak worden deze gecombineerd met stages, waar zeer capabele docenten les geven. Ook kan een proeve van bekwaamheid worden afgelegd in de vorm van een dangraad examen. De Zen Nippon Kendo Renmei - de Japanse kendo bond, waar ook het iaido en jodo onder vallen - heeft een lijst samengesteld met standaard kata, waarvan een selectie getoond dient te worden bij de dangraad examens.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC zijn ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bij de volgende lokale aanbieders is regulier aanbod beschikbaar voor deze sport:


Budokai Leiden

Cesar Franckstraat 40, Leiden