Welkom op de site van Sportkennismaking Leiden

Sportklimmen, wat voor jou?

Sportklimmen is een uitdagende sport waarbij rotswanden of klimwanden beklommen worden. Buiten op de rots klimt men omhoog langs randen en gaten. In de klimhal zijn op de klimwand met gekleurde grepen routes uitgezet in allerlei verschillende moeilijkheidsgraden; Iedereen kan dus klimmen! De nadruk ligt bij het klimmen niet zozeer op kracht, maar wel op balans en lenigheid.

Korte beklimmingen worden meestal beveiligd met een klimtouw door een zekering boven aan de route te halen. Deze manier van klimmen heet topropen. Dit gebeurt in tweetallen: de zekeraar op de grond trekt het touw strak voor de klimmer. In klimhallen in Nederland is deze methode zeer gebruikelijk.

Wedstrijden worden geklommen in drie disciplines: Lead (routeklimmen tot 15 meter hoog met touwzekering), Boulderen (klimmen tot 4 meter hoog boven een valmat) en Speed (zo snel mogelijk 15 meter omhoog). Zie ook de beschrijving van de sport boulderen.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC zijn ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bij de volgende lokale aanbieders is regulier aanbod beschikbaar voor deze sport:


Boulderhal Kunststof

Rooseveltstraat 49 E, Leiden